Kakve su ti misli, takav ti je život

by - December 26, 2018



Današnja tema posta je sadržana u svima vama poznatom citatu. To je ujedno i razlog zašto sam ga upotrijebila kao naslov ovog teksta.

,,Kakve su ti mislit, takav ti je život''. Šta to znači?
Dakle, svi mi imamo neki svoj stav prema životu i izazovima koje nam on donosi. To dokazuje činjenica da će dvije osobe, na potpuno istu situaciju, odreagovati na potpuno drugačiji način. To je zato što imaju različite poglede na život i ono što im se događa, tj. nemaju isto mišljenje o tome. Da bih to pobliže objasnila, upotrijebiću citat koji glasi:


,,Život nije ono što nam se događa, nego kako mi gledamo na to što se događa.''

Takođe, koliko god nekima ovo zvučalo kliše, ljepota vašeg života zavisi od kvaliteta vaših misli. One izazivaju emociju, koja još više nego misao određuje vaš život. Da bih vam ovo dokazala, uzmite ovog trenutka papir i olovku (naravno, možete i bez toga, ako vam je lakše) i zapišite (razmislite) kakav je vaš stav o životu uopšte ili o njegovim određenim segmentima. Zatim, uporedite to što ste zapisali s onim sa čime se trenutno nosite, s vašom realnošću. Ako ste bili iskreni prema sebi, neće biti razlike između to dvoje.

Na primjer, ako je neko na papir zapisao da je život avantura, kako se većinu vremena osjeća odlično, da u svakom danu postoji nešto pozitivno... Taj zaista živi takav život. Neko ko je pesimist nikako ne bi bio u stanju da napiše tako nešto, jer on to nema u sebi i jer njegov život zaista nije takav,  ne jer je baš njega zadesilo da bude nesrećna osoba, već zato što ima takav pogled na izazove sa kojima se suočava.

Ovim ne kažem da 24h na dan trebate imati samo pozitivne misli, jer je to faktički nemoguće. Samo trebate, u trenutku kada vam se desi nešto negativno promijeniti pogled na to i staviti fokus na lijepe stvari i blagoslove u vašem životu ili raditi nešto što vas pokreće i ispunjava.

Da bih vas još više podstakla da mislite pozitivno, daću vam još jedan primjer. Ivana i Marija konkurišu za posao. Čekaju nedelju dana da saznaju da li su primljene ili ne. Ivana ima pozitivna očekivanja, Marija negativna i obije ,,drži'' to raspoloženje cijelu sedmicu. 
Nakon 7 dana saznaju da nijedna nije primljena. Koja od njih dvije je imala ljepših prethodnih nedelju dana? A cio život?
Ivana je zbog pozitivnog stava, koji je zadržala i nakon tog iskustva, dobila još bolju priliku za posao, jer nije odustala. Dok se Marija još gore osjećala nakon svega toga i nastavila tako da ide kroz život, propuštajući mnogo dobrih prilika.

Takođe, nakon sve te priče, nameće se pitanje: Da li je sa njih dvije, nakon što su doživjele da obije budu odbijene, moglo biti drugačije? Jeste.
Ivana je mogla izgubiti samopouzdanje koje je imala na početku, jer se previše vezala za očekivanje, dok je Marija mogla izvući lekciju iz toga, ojačati samopouzdanje i biti primljena na novi, bolji posao.
O ovome bi se moglo još dosta ,,filozofirati'' , ali mislim da je ovo sasvim dovoljno.

Zaključak: Kako god da ,,okrenete'', misliti pozitivno je uvijek najbolji izbor. Ako mi ne vjerujete, testirajte ovo narednih nekoliko dana i vidite šta će se desiti s vama i vašim životom. I pišite mi utiske i zapažanja u komentarima.

Ovdje se ,,odjavljujem''. :)

P.S. Srećan Božić pripadnicima katoličke vjeroispovjesti. <3

You May Also Like

22 comments

  1. Post je odlican.
    Tema mi se mnogo dopala . Jer zaista verujem da nase nisli imaju moc da kriraju nas zivot . I sama sam na svom licnom primeru mnogo puta potvrdila ovu tvrdnju . Uvek mi je lepse da mislim pozitivno , iako su izgledi da ce ishod biti pozitivan minimalni . Verujem u cuda i smatram da je nasa misao zaista cudo koje mnogo toga moze uraditi i promeniti .
    Hvala za divan i inspirativan post .

    Srdacan pozdrav . 🌹

    mdnmagicaldaily.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je što imaš ovako odličan način razmišljanja što se ove teme tiče. I zaista, naše misli imaju veliku moć, a isto tako, čak iako djeluje da ishodi neće biti baš pozitivni, ljepše je misliti pozitivno, jer će tako naš pogled na situaciju biti bolji i biće nam lakše.
      Hvala na divnom komentaru i podršci.
      Pozdrav.❤️

      Delete
  2. Ooodlican post!! Ja ovo godinama pricam ljudima oko sebe i sama jako vjerujem u to! Naravno,potrebno je i raditi na tome,ali je bitno da makar imas te pozitivne ideje koje se mogu ostvariti,nego da sjedis i kukas.
    Vjerujem u snagu misli i da stvari dolaze ako ih zaaista zelimo i radimo na tome. Uglavnom,da ja ne bih duzila,preporucujem ti da pogledas dokumentarac,ako vec nisi, "The secret",vezan je upravo za ovu temu! 😃

    PajaMala.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je što imaš ovakav način razmišljanja na ovu temu. Potrebno je raditi na tome, slažem se, a uvijek se isplati. Uz to naravno treba raditi na tome da nam se želje ostvare i to s pozitivnim očekivanjem i mislima o tome. A za ,,The Secret" sam čula. Još nisam odgledala, ali definitivno planiram. Hvala puno na divnom komentaru i podršci. ❤️

      Delete
  3. Odlicna tema za post i sasvim se slazem sa svime sto si navela ovde.Uvek je bolje gledati pozitivno na stvari,pa iako se na kraju razocaramo,do tada smo bili srecni i raspolozeni.Ne znam da li razumes sta zelim da ti kazem,ali uglavnom se slazem sa tvojim stavom u potpunosti!
    Ilmaha |Zapratite♥️ Citati |Zapratite♥️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razumijem te u potpunosti i slažem se. Iako se ne desi kako smo planirali, nije strašno osjetiti se loše zbog toga, ali treba nastaviti dalje i ići kroz život s mišlju da je sve s razlogom i da će nam se zato desiti nešto mnogo bolje od onoga što smo prvobitno htjeli da se desi.
      Hvala na odličnom komentaru.❤️

      Delete
  4. Predobaaar postt! Mislim da je današnjici baš potrebna ovakva tema, da se osvrnu svi na pozitivne misli i da stvari gledaju sa druge perspektive, one pozitivne. Nemam šta da dodam, sve si rekla :) Lep blog takodje, imaš follow od mene :)

    backojelic.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno. I slažem se. Previše je negative u današnjem svijetu i stvarno se treba osvrnuti na pozitivne aspetke svog života. :)

      Delete
  5. G-E-N-I-J-A-L-N-O! Slažem se u potpunosti, i mislim da dobar deo našeg fizičkog i mentalnog stanja zavisi upravo od misli. Ne u fazonu, ako razmišljaš pozitivno, neće te uhvatiti grip, to već nije do tebe, ali defintivno kad ubediš sebe da nešto možeš, najlakši je deo uraditi to.
    Stvarno fantastičan post, svaka čast ❤️

    Blogmas: The girl named Ana ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno. I taj primjer s koji si dala s gripom stvarno ima smisla. Postoje stvari koje jednostavno ne možemo da kontrolišemo i koje su u tom trenutku iznad nas, ali možemo uvijek izabrati kakav ćemo pogled imati na to. Još jednom, hvala. :)

      Delete
  6. U potpunosti se slažem s tobom! Misli su te koje određuju kvalitetu života i ono što je divno kod njih mi ih sami možemo kontrolirati što znači da sami možemo upravljati našim životom. Hvala ti na divnim citatima.
    Sretna Nova Godina!
    Blog - http://www.exclusivebeautydiary.com/search/label/en
    YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=CjQ1f5D_FKE&t=150s

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, hvala tebi na izdvojenom vremenu. I slažem se. Sami upravljamo svojim mislima i sami biramo kakav će nam biti pogled na situacije, što određuje kvalitet našeg života. :)
      I tebi srećna NG.

      Delete
  7. Odličan post, sve što si napisala je točno i u potpunosti se slažem sa tobom. Obožavam čitati ovakve originalne postove gdje mogu vidjeti različita mišljenja :)
    Svaka čast draga!

    https://doroty4.blogspot.com/2018/12/advent-u-zagrebu_24.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno na ovako divnom komentaru. Drago mi je da ti se post dopao. :)

      Delete
  8. Stalno se trudim da budem optimistična. U nekom slučaju i uspevam to uraditi, a nekada i ne. Smatram da život treba živeti punom parom, i ne osvrćući se na sitinice.

    Novi lost je na mom blogu:
    Wonderland Vibes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se. Ja sam bila neko ko je prevelik značaj pridavao stvarima koje su totalno nebitne i to mi je stalno nabijalo nervozu. Sada sam uspjela to da smanjim kod sebe na minimum i definitivno se osjećam bolje. Hvala. :)

      Delete
  9. Odlican post, slazem se sa naslovom :)

    Zapratila sam te ☆☆☆

    xbeautyplace.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Odličan post.
    Na mom blogu je novi post, ako želiš pogledaj :)
    Zapratila sam te, nadam se da ćeš uzvratiti <3
    https://amyviewoflife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Hvala puno na podršci i odličnom komentaru. Iskreno te razumijem. Nije strašno što imaš taj problem, samo trebaš da naučiš da se nosiš s tim, naravno ne trebaš ništa forsirati i raditi odjednom, samo postepeno i sve će doći na svoje. Pogledaću tvoj blog. :)

    ReplyDelete