Čovjek se uči dok je živ

by - March 02, 2020

sky image

Vivere tota vita discendum est. (Čovjek se uči dok je živ)    latinska izreka

Iako je gore navedena rečenica, kojom počinjem ovaj post i kojom sam naslovila isti, veoma stara i bezbroj puta izgovorena fraza, ona u svega par riječi objašnjava život i kako on zapravo izgleda. Smatram da ova izreka neće izumrijeti nikad, jer je mudrost kojom se svako treba voditi tokom života. I zaista, život jeste pun lekcija i iskustava, koja nas uče nečemu, a mi ljudi, koliko god bili srećni sa tim ko smo, šta imamo i šta smo postigli, nikada nismo u potpunosti zadovoljni. Pa čak i kad smatramo da jesmo, to je 99%, dok nas tih malih 1% nezadovoljstva i želje za nečim novim i boljim podstiču na napredak, istraživanje, usvajanje novih saznanja, učenje... Jednostavno, samoedukacija, čak i kad smatramo da znamo dosta, nikada ne prestaje. Kao što izreka kaže, učimo se dok smo živi.

Zašto sam, inspirisana latinskom izrekom, poželjela da ovaj tekst nastane? Svaki post koji napišem, pa tako i ovaj, koja god tema bila, nastao je iz jednog razloga - da inspirišem i motivišem čitaoce i podstaknem ih na nešto pozitivno, a svaka pozitivna emocija, misao, ideja, nadahnuće, akcija dovode do NAPRETKA. I to je ono što želim da vam ovim putem prenesem - da uvijek budete samopouzdani, da vjerujete u sebe i prije svega, budete zahvalni na svemu, ali i da, bez obzira na sve to, uvijek težite boljem i uvijek usavršavate sebe i svoje vještine.

Koliko god bili talentovani za nešto, koliko god znanja stekli, koliko god bili osoba od iskustva, nikada nemojte pomisliti da je to to i da ništa više ne morate naučiti. Uvijek postoji nešto što ne znate, a što, kada biste bili otvoreni za nova saznanja, može mnogo da vam znači. Svjesna sam toga da je svima najlakše da budu uvjereni da su popili svu pamet ovoga svijeta, pa po cijenu da stalno ,,tapkaju'' u mjestu, ali kad tad će doći momenat kada ćete morati, htjeli ili ne htjeli, da se maknete s mjesta i idete korak dalje, jer će vas život natjerati na to. Svijet u kome živimo je pun promjena i, koliko god se opirali njima, te iste promjene će vas natjerati da se i vi mijenjate nabolje i nalazite nova saznanja. 

Negativne stvati će vam dati iskustvo, pa ćete znati da se nosite sa ostalim negativnim stvarima koje vam dođu. A pozitivne stvari će vas gurati naprijed i davati vam podstrek da se razvijate kao osoba i budete bolji. A oboje vas uče nečemu - negativne kako reagovati u određenim situacijama, a pozitivne koliko je život lijep i koliko može biti ljepši, i ljepši, i ljepši... i tako u nedogled. 

Takođe, samopouzdanje je odlična stvar. Bez njega, nema uspjeha ni u čemu, nema života (bar ne onog koji je vrijedan življenja). Ali, nemojte da ono pređe u aroganciju i da tako prevarite sebe da ste toliko dobri da ne morate više ništa da naučite, jer takav trenutak nikada neće doći i nije moguć. Takvom iluzijom u glavi ćete sebe sabotirati i to će vam se kad tad obiti o glavu. Najbolje je naći BALANS - budite zadovoljni sobom i ponosni na sebe zbog vas, vaših kvaliteta, sposobnosti i postignuća, ali budite u isto vrijeme otvoreni za nova saznanja i napredak i nikada ne prestajte da težite boljem. Pri tom, naravno, ne forsirajte sebe, jer čak i najmanji korak naprijed ima svoju snagu. 

Upravo trenuci u kojima sam bila svjesna koliko zapravo ne znam i kako imam još puno toga da naučim otvarali su mi nova vrata i donijeli sjajna iskustva, kakva nisam bila svjesna da ću doživjeti.

Ako vam išta u životu želim, to je da uvijek budete otvoreni za nova saznanja i učenje u bilo kojoj oblasti, u kojoj ste se pronašli, jer promjena, nova saznanja i nove stvari vam potpuno mijenjaju i proširuju vidike. A to je i svrha života - s ljubavlju i posvećenošću se truditi da budemo što bolja osoba i da podstičemo druge ljude na isto. To je ono što svakog čovjeka gura naprijed - biti dovojlno samouvjeren da ideš ka ostvarenju svojih snova, a istovremeno dovoljno jak da ostaneš skroman, pobijediš svoj ego i priznaš sebi da ipak ne znaš sve. Jer, čovjek se uči dok je živ.

You May Also Like

14 comments

  1. Jako dobar post! Slažem se sa svime napisanim i smatram da je zapravo svaki novi dan prilika da naučimo nešto novo i da znanje iskorištavamo u dobre svrhe. Divno napisano!

    Living Like V

    ReplyDelete
  2. Hvala puno! I tačno, slažem se s komentarom. Samoedukacija i učenje su nešto što nas prati tokom čitavog života, čak i kad nismo toga svjesni, najmanja sitnica može da nas nauči nečemu. I zato ne treba stati u uvijek treba usavršavati sebe. I naravno, ne potcjenjivati tuđe (ne)znanje jer postoje i stvari koje mi ne znamo, a taj drugi možda zna. Od svakoga se nešto može naučiti. Još jednom hvala.😀❤️

    ReplyDelete
  3. Divan post kao i uvijek. Ja sam jednom pročitala "Tek sada znam da ništa ne znam" i shvatila da svaki put kada nešto novo naučim otvoriti mi se 10 stvari o kojima ništa ne znam i o kojima trebam učiti. To je nešto što nas prati cijeli život i svaki dan možemo nešto novo naučiti ukoliko smo otvoreni i spremni upijati informacije oko nas. Jako mi se sviđa kako si povezala i ukazala da bez obzira na sve znanje i postignuća i dalje trebamo ostati skromni.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/03/la-prairie-cellular-treatment_5.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tačno tako. Tu rečenicu sam i ja milion puta pročitala i hvala što si ju pomenula i objasnila. Takođe, hvala na podršci!💖

      Delete
  4. Mnogo mi se dopada ovaj post, najviše iz jednog razloga, a to si i sama rekla da koliko god mi nešto znali, ili kako se to kaže ''imali u malom prstu'', znanje je neizmjerno i nikada ne možemo znati sve. Time se i ja vodim i zato volim učiti i istraživati o stvarima koje me zanimaju. Svaki put kada naučim nešto novo osjećam se ponosno i bude mi mnogo drago. Znanje je moć, rekla bih, kao što je i činjenica da koliko god u životu znali, uvijek će postojati nešto što ne znamo i kao što je rekao filozof Sokrat ''Znam da ništa ne znam''.

    Delilah's Stories | Filmtastično

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na odličnom komentaru. Tačno je, znanje je moć, jer nam ono niko ne može oduzeti i uvijek će nam služiti u određenim situacijama. I slažem se, čak i kad smo perfektni u nečemu, uvijek treba težiti boljem i novim saznanjima. Još jednom, hvala!💖

      Delete
  5. Ja se uvijek vodim onom da je samoobrazovanje najbolje obrazovanje. Mozemo imati najbolje formalno obrazovanje ali ono.nista ne vrijedi ako si umislimo da znamo sve. Covjek uci dok je ziv. Zivotno iskustvo stjecemo dok zivimo. Jako je vazno ostati otvoren za nova saznanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se - samoobrazovanje je najbolje obrazovanje. Čak i kad više praktikujemo formlano i za njega nam je potrebno da se sami zainteresujemo za nova saznanja. Hvala na podršci i odličnom komentaru.💖

      Delete
    2. Hvala na inspirativnom članku.

      Delete
  6. Obožavam što od početka dokraja posta komentiram u svojoj glavi i kad dođe na red pisani komentar ostanem blokirana i ne znam što da ti kažem jer si sve rekla. Ovaj post treba završiti u nekom magazinu, novinama, na nekom portalu.. nebitno. Samo da ga što više ljudi pročita. Naročito oni koji misle da su najpametniji i da su sve prošli u životu što se može proći. Uvijek može više i bolje, kao što si i sama rekla. Novim saznanjima i savjetima treba uvijek pružiti šansu. BRAVO! ♡

    Savršen nered

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na ovakvom komentaru i divnim riječima!❤️ Drago mi je da moji postovi onima koji ih čitaju donose neku vrijednost. HVALA!❤️

      Delete