U svakom zlu postoji šansa - mudra priča o tome kako reagovati na poteškoće

by - August 05, 2021


Život je pun iskušenja i nedaća, koje se pojave nenajavljeno i iznenada. Iako nam takve situacije poremete mir i spokoj, one mogu biti izvor rasta, napretka i novih spoznaja. Ono što je bitno jeste naša reakcija i odgovor na određeni događaj, kako se postavimo u datom trenutku, kao i kako ćemo oblikovati sebe u skladu sa tim. Istina je da mi biramo kakvo će značenje nešto imati za nas. Samim tim, svaki pojedinac ima moć da bilo koju otežavajuću okolnost preokrene u svoju korist. Zato danas sa vama dijelim priču, koja će vam izmijeniti pogled na život i pozitivno uticati na vašu percepciju.


Naime, ćerka se požalila ocu na negativne događaje u svom životu. Rekla je da više nema snage za borbu, jer ne zna kako da se suprotstavi problemima i poteškoćama, koje su je zadesile. Njen otac, koji je kuvar po zanimanju, na interesantan i slikovit način joj je prikazao suštinu. Odveo ju je u kuhinju, napunio je tri džezve vodom i stavio ih na šporet. Voda je brzo provrila. U prvu džezvu je stavio šargarepu, u drugu jaje, a u treću kafu. Ćerka je bila začuđena očevim postupkom, jer nije znala šta je time htio da joj poruči. Pogledao ju je i upitao: ,,Šta vidiš?''


,,Šargarepu, jaje i kafu.'' - odgovorila je.


Otac je zatražio od nje da opipa šargarepu, koja je bila mekana i krhka. Zatim joj je rekao da oguli jaje. Primijetila je da je ono skuvano i tvrdo. Onda joj je rekao da otpije gutljaj kafe. Učinila je to i nasmiješila se, osjetivši njenu bogatu aromu. 


Ćerka, koja je bila zbunjena i zatečena zbog očevog postupka, upitala je: ,,Ali, šta sve ovo treba da znači?''


Otac joj je objasnio da su šargarepa, jaje i kafa prošli kroz isto stanje, boreći se sa istim ,,neprijateljem'', ključalom vodom, ali je svaka od prethodnih namirnica ,,reagovala'' na drugačiji način. Šargarepa je bila tvrda, jaka i nepopustljiva, ali ju je vrela voda brzo oslabila i omekšala. Jaje je čuvalo njegova ljuska, ali se i ono promijenilo i očvrsnulo iznutra. Dok je kafa bila jedinstvena, jer je promijenila vodu.


,,A ti? Da li si šargarepa, koja je naizgled jaka, ali čim se susretneš sa preprekama i iskušenjima oslabiš i gubiš snagu? Ili si jaje, čija spoljašnjost (ljuska) ostaje ista, ali se mijenja tvoja unutrašnjost, tako što tvoje srce postane tvrdo? Ili si kafa, koja može promijeniti vodu, koja u ovom slučaju predstavlja izvor bola i nedaće. 
Ako si poput kafe, onda u teškim trenucima, promjenom sebe nabolje, dovodiš do toga da se sve oko tebe mijenja i poprima novi oblik. Tada, ono što je imalo za cilj da te ,,uništi'', radi za tebe, a ne protiv tebe, jer u tome vidiš priliku i šansu, a ne prepreku. Poenta je u sljedećem - život nije ono što se događa, nego kako mi reagujemo na to što se događa.'' 



Nadam se da ste uživali čitajući ovu priču i da vam je približila širu sliku događaja u vašem životu. Za kraj ću samo dodati sljedeće - šta ako je sve loše što vam se dešava tu, da bi vas promijenilo nabolje. Šta ako se sve oko vas ruši, da biste iznova izgradili nešto mnogo bolje? Šta ako se iza problema krije šansa za lični rast i nove stvari? Vjerujte procesu života, jer sve se dešava s razlogom. Samo idite naprijed, jer što dalje budete koračali, bićete bliže suštini. Pratite svoje snove, gradite svoje carstvo. To što izgradite, izgradiće vas.


You May Also Like

10 comments

  1. Wooow divan članak a priča je baš top. Svakog od nas u životu mora stići ta neka "ključala voda" ali na nama je hoćemo li biti šargarepa, jaje ili kafa. Svi bi trebali biti ta "kafa" koja će iz ništavila napraviti pravu aromu i mene je to život više puta naučio :).

    alekboras.blog

    ReplyDelete
  2. Svidjela mi se ova priča a i tvoj članak. Sve nas čeka nekad ta ključala voda. Metafora s kavom mi se posebno svidjela jer sam kavopija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takođe sam ljubitelj kafe, tako da te u potpunosti razumijem. Hvala na podršci. 🤗

      Delete
  3. Meni je dan bez kafe prazan,a prica za 10.

    ReplyDelete
  4. Odlična priča i post 😊😊

    Novi post - https://andjelina-svastara.blogspot.com/2021/08/zanimljivosti-o-turskoj.html

    ReplyDelete
  5. Ja obožavam kavu i ova usporedba je genijalna. Ja se uvijek vodim onim u životu da mirno more nikada nije stvorilo iskusnog mornara i da se sve vrijedno nalazi izvan naše zone komfora te da trebamo prebroditi teške trenutke da bi bili nagrađeni i uživali u lijepima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tačno. Loše stvari nisu tu da nas poremete i uzdrmaju, već da bi nam na neki način ,,očistile" put i podstakle nas na nešto novo i bolje. Hvala na divnom komentaru. 🥰

      Delete