Kako se nositi sa svojim manama

by - May 20, 2019


Niko nije savršen. Mane su nešto što svi mi imamo i čega niko nije pošteđen. Bilo da su u pitanju mane u vidu fizičkog izgleda ili nekih naših osobina, sasvim je normalno da ih imamo i ne treba sebe smatrati manje vrijednim zbog toga. Međutim, baš zato što je većini teško da se nosi s njima, odlučila sam da napravim post u kome ću pokušati da onima kojima je to potrebno pomognem. Nadam se da ću uspjeti u tome.

Prihvatite ih
Ovo je prva i najvažnija stavka ovog posta, jer ako ovo uradite, maknućete ogroman teret sa svojih leđa i prestaćete da sabotirate sebe zbog svojih mana. Za početak ih prihvatite, u potpunosti, kao dio vas i budite ih svjesni. Ako već ne možete da ih zavolite, bar prihvatite sebe zajedno s njima i ne dopustite da vas koče.

Stavite fokus na svoje vrline
Ono što mnogi ljudi rade, a što je pogrešno, jeste da sami sebi bodu oči svojim manama konstantnim razmišljanjem o njima. Mnogi čak idu toliko daleko da ih preuveličavaju. Baš zbog toga zaborave na svoje vrline, vrijednosti i vještine koje posjeduju. 
Dakle, time što sebi punite glavu negativnim mislima o vašem izgledu, ličnosti, osobinama ili uopšteno vama će vas samo kočiti i udaljavati od toga da budete srećni, zadovoljni i ispunjeni. Takođe, to samo čini da vam um bude zatvoren za postojanje vaših vrlina, što dovodi do toga da imate negativnu i iskrivljenu sliku o sebi i nabijate komplekse bez potrebe. Zato, stavite fokus na vaše vrline, jer ćete mnogo više voljeti sebe i samim tim ćete se lakše nositi s manama.

Pretvorite svoje slabosti u svoju snagu
Da bih vam u startu približila na šta mislim kada ovo kažem, podijeliću s vama jedan citat, koji glasi:
Pametan čovjek sakrije svoje slabosti, hrabar se suoči s njima, a mudar ih pretvori u svoju snagu.
Super je znati sakriti svoje slabosti, još je bolje ako imamo hrabrosti da se s istima suočimo. Ali, ako uspijete u tome da slabost pretvorite u snagu i da ih preokrenete u nešto što će vas ojačati, onda ste uradili sjajnu stvar.

Radite na tome da ih se riješite
Prije svega, želim da naglasim jednu stvar - Ako se odlučite za ovaj korak, ovo radite isključivo i samo zbog sebe i zato što ta mana šteti vama (ili možda drugim ljudima), a nikako zbog tuđeg mišljenja i da biste ispunili nečija očekivanja. 
Npr. ako imate problem sa viškom kilograma i ti kilogrami vam smetaju, što zbog zdravlja, što zbog izgleda, korigujte ishranu, budite više fizički aktivni itd... Ili, ako ste neko ko se lako naljuti zbog sitnice, a to zna da bude pogubno za vaše odnose s drugima i izaziva vam negativne misli, pokušajte da budete smireniji i razmislite prije nego što reagujete. Primjera ima more, a vi samo procijenite šta vi možete uraditi da se riješite vaše mane. 
Malim koracima postići ćete mnogo, jer što više ih budete radili, to će brže vaše mane nestajati i pretvarati se u vrline.
I ponavljam - ovo radite zbog sebe, a ne zato što vam drugi to nameću.

Radite na svojim vrlinama
Ovo vam može jako pomoći, jer ćete tako steći veće samopouzdanje, uraditi nešto dobro za sebe i u vašim očima postaviti mane u drugi plan. Razmislite koja je to vaša dobra osobina, koju možete još više da nadogradite i istaknete kod sebe. I radite na njoj. Iako ovo naizgled djeluje nebitno, vjerujte mi, može da napravi ogromnu promjenu i odličan rezultat.

Ne dopustite da vam društvo bilo šta nameće
Jedan od najčešćih razloga zašto je ljudima teško da se nose sa svojim manama jeste to što im drugi nabijaju komplekse i nameću besmislene ideale. Npr. jedan od najvećih klišea današnjeg društva, kada je izgled u pitanju, jeste da je osoba s viškom kilograma ružna. Ali, da li negdje piše ili postoji nekakvo univerzalno pravilo koje govori da je to istina? Na kraju krajeva, da li igdje postoji definicija šta tačno spada pod ružan izgled? Ne. A i da postoji, džaba nekome spoljašnja ljepota, ako ne posjeduje onu iznutra. Zato, ne dopustite da vam oni koji ni sami ne znaju ko su govore kakvi vi treba da budete.

Nemojte biti previše samokritični
Super je ako ste svjesni svojih mana i slabosti, jer vam to daje određenu vrstu kontrole nad sobom i svojim životom. Ali, ako to preraste u pretjeranu samokritičnost, onda to dovodi do toga da svoje mane vidite uveličano i samim tim ćete se osjećati loše i biti nezadovoljni sobom. Postupati prema sebi s ljubavlju, razumijevanjem i stavom ,,možda nisam savršen, ali dajem svoj maksimum i radim najbolje što znam'' vam može u velikoj mjeri promijeniti vaš pogled na vas i vaš život.

Nadam se da sam vam pomogla i da ste uživali čitajući. Pišite utiske u komentarima. :)

You May Also Like

10 comments

  1. Jako mi se svidja ovaj tekst, motivacion je, i treba sve vise pisati ovakvih tekstova, bravo.
    https://aandymm.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Hvala na odličnom komentaru. I slažem sve. Svi imamo i dobre i lose osobine, samo treba da njegujemo one dobre, a da lose potisnemo, ako nam smetaju. :)
    Pozz i za tebe. :)

    ReplyDelete
  3. Hvala puno. Drago mi je da ti se tekst dopao. Takođe se slažem s tvojim komentarom.❤️

    ReplyDelete
  4. Koliko obožavam tvoje postove... :)

    onlymaja.blogspot.hr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, drago mi je da uživaš čitajući ih. :)

      Delete
  5. Odlični savjeti. Smatram da svaki čovjek ima svoje mane, ali i vrline, a trebamo težiti i posmatrati vrline, a mana se pokušati riješiti, tako da bih se složila s tvojim mišljenjem.

    Delilah's Stories | Filmtastično

    ReplyDelete
  6. Predivan i jako koristan post. Slažem se u potpunosti sa svime što si napisala. Jako volim čitati tvoje posptove jer u njima uvijek pronađem neke nove informacije ili mi tvoje riječi jednostavno poprave dan.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/06/nurse-jamie-triangle-facial-beauty-tool_10.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno, drago mi je da su ti moji postovi od koristi i da uživaš čitajući ih. <3

      Delete