Greške, kao najveći životni učitelji

by - November 05, 2019


Greške su pojava koja kod mnogih stvara osjećaj krivice, kajanja, bezvrijednosti i boli. Međutim, isto koliko nam svima u srcu izazivaju negativne emocije, toliko su i najveći uzrok našeg rasta i promjene nabolje i smatram da upravo one, ako znamo kako da ih preokrenemo u svoju korist, mogu da nam budu najveći životni učitelji.

Mnogi se osjećaju loše zbog svojih grešaka i voljeli bi da se nikada nisu dogodile. Neki i dan danas osjećaju kajanje zbog nekih stvari učinjenih u prošlosti. Vjerujem da bi većina vas, da dobijete priliku da potpuno izbrišete neke greške i postupke koje ste načinili, uradilo to bez razmišljanja. Međutim, kada bi se to zaista desilo, da li biste bili ista osoba? Ne. Koliko god vam ovo djelovalo čudno, greške su jedan od faktora koji su vas napravili osobom kakva ste sada i da ih niste iskusili, bili biste uskraćeni za veoma značajne životne lekcije.

Mnogi od vas su bezbroj puta čuli rečenicu - ,,Na greškama se uči''. To je tačno, jer rijetko šta ćete naučiti, ako vam je sve u životu idealno i ako su svi vaši postupci savršeni. Većinu stvari koje sada znate, ne biste znali da tome nisu prethodile greške. 
Novak Đoković, da bi postao igrač tenisa kakav je sada, tokom vježbanja je morao više puta ,,promašiti'' i izvesti loš potez. Ajnštajn, koji je u svijetu poznat kao vrhunski naučnik i matematičar, morao je da pogriješi u rješavanju zadataka, da bi shvatio kojim putem da ide u narednim poduhvatima. Adele je morala da se suoči s falširanjem, da bi naučila kako da to izbjegne i pjeva besprijekorno. Svako ko je talenat i ekspert u nečemu je morao prvo da pogriješi, da bi shvatio kako treba, a kako ne treba raditi. Greške su putokazi koji nas podstiču da se usavršavamo i izvode nas na pravi put.


Najbitnija stvar koju možete načiniti je greška - ne možete ništa naučiti iz savršenstva. - Adam Ozborn

Takođe, osim grešaka koje načinimo tokom učenja neke nove vještine ili dok radimo nešto u čemu smo već odlični, tu su i one u vidu naših postupaka, koji su negativno uticali na nas ili na druge ljude. Upravo ova vrsta greški u srcu ostavlja najveći trag i dugoročan osjećaj krivice i kajanja. U ovakvoj situaciji je, prije svega, najvažnije da oprostite sebi i da ne mrzite sebe zbog toga, jer čim ste uvidjeli da vaš postupak nije bio baš najbolji, imate moć da nešto promijenite. Isto tako, samim tim što priznajete sebi ili onome kome ste naškodili da ste pogriješili, znači da ste čovjek koji ima dobro srce, kao i da ste dovoljno hrabri da prihvatite odgovornost za svoje postupke. Znajte da je ovo vrlina rijetkih, jer malo ko je spreman priznati sebi ili drugome da je pogriješio. 

Greške se uvijek mogu oprostiti, ukoliko počinilac ima snage da ih prizna. - Brus Li

Takođe, to što se osjećate loše, jer ne možete da promijenite to što se desilo vas nigdje ne vodi, dok, sa druge strane, možete da radite na tome da kontrolišete ono što se da kontrolisati. Možda ne možete da promijenite događaj ili splet okolnosti, koji je vaša greška prouzrokovala, ali možete promijeniti sebe i svoj način djelovanja i ispraviti grešku u mjeri u kojoj je to moguće, kao i potruditi se da budete bolja osoba. 

I to nas opet dovodi na početak posta - na grešakama se uči. Svaka greška, ako izvučemo najbolje iz nje, usmjerava nas, tjera na promjenu, uči nas kako da postupamo u određenim situacijama i šta je to što radimo pogrešno. Neke mi ispravimo, neke isprave nas. One same po sebi nisu ni dobre ni loše. One su ono što mi napravimo od njih. Da li će vaše greške biti najgore moguće iskustvo ili nešto što će vas promijeniti iz korijena i učiniti da se ,,ponovo rodite''? Izbor je na vama. 

Inteligencija nije u tome da ne pravimo greške, već da što prije uvidimo kako da ih pretvorimo u nešto dobro. - Bertolt Breht

You May Also Like

18 comments

  1. Inače ne žalim za učinjenim jer to žaljenje neće ništa promijeniti i oduvijek shvaćam upravo to što si i sama ispričala, da nas greške uče i da iz njih trebamo izvuči pouku te sami krojimo svoju sudbinu. Svakako, sve se događa s razlogom, ali smatram sami biramo što ćemo izvuči iz neke okolnosti. Odličan post!♡

    Savršen nered

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno. Drago mi je da si već usvojila ovo o čemu sam pisala i da se ne kaješ zbog svojih postupaka.💖

      Delete
  2. Kada su u pitanju bogovi i to što si pominjao, nisam baš upućena u te mitologije i njihovu tačnost.😅 Ali, ono što znam jeste da je griješiti ljudski, ako imamo volju i želju da ispravimo grešku, naučimo iz nje i trudimo se da je ne ponavljamo. Hvala na podršci i divnim riječima.😃

    ReplyDelete
  3. Istina, upravo nas greške najviše toga mogu naučiti o nama samima. Najgore je ne raditi na sebi, a kada se loše osjećamo zbog neke pogreške uvijek se trebamo sjetiti da tko radi taj i griješi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tačno tako. Hvala na podršci i odličnom komentaru.😊

      Delete
  4. Predivan post. Slažem se sa svakom napisanom riječi jer za mene su greške lekcije. Često mislim da ljudi ne griješe nego rade najbolje što znaju i tek s vremenom uvide da je to što su napravili bila greška, ali nikako zbog toga ne trebaju upadati u depresije ili kažnjavati sebe nego prihvatiti svoje greške i nastaviti dalje živjeti.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/beauty-of-listening_10.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se. Svi mi u svakom trenutku radimo najbolje što znamo. Ta misao je u velikoj mjeri bila oslobađajuća za mene, ne samo da bih oprostila sebi, već i drugim ljudima. Hvala na podršci i divnim riječima.💖

      Delete
  5. Joj, ne znam kada se kod mene desila ta odskočna daska da sam prestala praviti greške. Ne pokušavam sad sebe hvaliti, ali mislim da svi kroz život se susretnemo sa nekim greškama, na kojima, kao što si i rekla učimo. Ja sam upravo taj tip koji je naučio mnogo toga na svojim greškama, zbog čega se trudim ne praviti ih više. Veoma dobar i motivacion post :D

    Delilah's Stories | Filmtastično

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno. Drago mi je da to čujem, bravo za tebe i tvoj uspjeh.💖😃

      Delete
  6. Evo mene opet sam se vratio namalo i napiso novi post ali ovaj je zajednicki s Alecom sa Critical Agea. Pisali smo o temi stetnostio pusenja pa procitaj hehe. Jako divan tvoj post kao i svaki drugi i veoma poucno da nikada ne upadamo u depru zbog proslosti jer proslost vise nije tu a mi smo sada u sadasnjostio. Pozz


    sarajevo4ever.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Odličan post kao i uvek. Napokon da mogu ponovo da ih čitam. :)
    Novi post: https://andjelina-svastara.blogspot.com/2019/11/gde-sam-bila-sta-sam-radila-zasto-me.html

    ReplyDelete
  8. Ovo je baš inspirativan post za kojeg vjerujem da će mnogima pomoći, jer baš kao što si rekla, često osjećamo krivicu zbog grešaka koje pravimo. Iz svake se može izvući nešto pozitivno i naučiti, što prije pogledamo iz te perspektive, bolje za nas :)
    Svrati: xoniomaniax.blogspot.com

    ReplyDelete