Svi smo mi ljudi,ali rijetko ko je covjek

by - June 04, 2018




Ovaj post ce biti o necemu sto mi se vec duze vrijeme mota po glavi i o cemu sam mnogo razmisljala u posljednjih par dana.Odlucila sam da svoje misli ovim putem prenesem i izrazim.

Vecina nas dijeli ljude na dobre i lose.Zbog te podjele cesto znamo da osudjujemo one koje smatramo losima.No,da li su oni rodjeni takvi.Ne.Oni su takvi postali zbog okolnosti,drugih ljudi i onoga sto im se desilo...jer ih je zivot takve napravio.

Svi cemo reci da je dijete koje vrsi nasilje nad drugim djetetom lose.Ali,mozda je ono i samo trpjelo nasilje.
Svi cemo za kriminalca reci da je losa osoba.A niko se ne zapita da li je taj kriminalac imao tesko djetinjstvo i zivio u nemastini,pa je sada odlucio da ce imati sve sto ranije nije imao,da ce moci sebi kupiti kucu ili auto koje nije mogao priustiti.
Svi cemo reci za roditelja koji se na ruzan nacin ophodi prema svome djetetu da je los.No,mozda su se njegovi roditelji na isti nacin ophodili prema njemu,pa sada ne zna drugacije.
Na svijetu ima svega i primjere bih mogla nabrajati u nedogled.

Sigurno se sada mnogi od vas pitaju zasto vam ovo govorim.Zato sto zelim da prije nego osudite nekoga,pokusate da vidite siru sliku,jer nikada ne znate kakve je neko bitke vodio u svom zivotu.Ne trebate da mrzite ljude zbog njihovih gresaka,vec im treba pomoci da shvate da to sto rade nije dobro i podstaci ih na promjenu.

Ali,kakve sad veze imaju nasilno dijete,kriminalac i los covjek s ovom temom.To sto su oni imali neke teske zivotne periode,ne opravdava njihove postupke.Oni su iz svog negativnog iskustva mogli nauciti nesto pozitivno,izvuci najbolje iz toga i preokrenuti to u svoju korist.
Nasilno dijete je moglo teziti tome da bude dobar covjek koji pomaze drugima i koji je ljubazan,jer zna kako je biti povrijedjen.
Kriminalac je mogao postati uspjesan covjek,koji je postavio sebi ciljeve i ostvario ih,jer je zelju za napretkom dobio iz svog teskog djetinjstva i nemastine u kojoj je zivio.
A los roditelj je mogao nauciti kakav roditelj ne treba biti.

Sustina je u tome da moralna snaga i cvrstina karaktera odredjuju da li ce neko istinski biti dobar covjek.Ne okolnosti,drugi ljudi,dogadjaji...Mi odlucujemo kakav cemo covjek postati,niko drugi.U zivotu uvijek imamo izbor-da li cemo postupiti ispravno ili pogresno.Taj izbor nam apsolutno niko i nista nikada ne moze oduzeti.
Takodje je vazno znati da svi grijesimo i da uvijek,u svakom trenutku mozemo ispraviti nasu gresku.Ako ne to,onda mozemo promijeniti put kojim idemo.
Isto tako,ne postoji kriva odluka ili pogresan put(o tome u jednom od narednih postova)

I zapamtite,vi imate moc da kreirate svoj zivot,iskoristite to.Vi birate hocete li biti covjek ili ne.


Svi smo mi ljudi,ali rijetko ko je covjek. 

You May Also Like

6 comments

  1. Odlična tema i jako zreo i lep post. Sve je jako lepo objašnjeno i slažem se sa tobom. Samo zato što grešimo, ne znači da smo loši ljudi. Bitno je da iz tih grešaka naučimo nešto i postanemo bolji, kao što si i rekla. 💕


    https://jednostavnoana.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  2. Drago mi je da ti se post dopao.Hvala što si izdvojila vrijeme da ga procitas.❤️

    ReplyDelete
  3. Sjajan post, odlična tema. Kao što sam naslov kaže, a kao što i ti kažeš u postu, slažem se sa svima. Takođe, ovu situaciju opisuje i Andrićev citat: "U kamenu ništa ljudsko, u ljudima sve kameno!". I smatram da se na greškama uči.

    Novi post je na mom blogu. Pogledaj ako imaš vremena: Adda's Life

    ReplyDelete
  4. Hvala puno.Drago mi je da ti se post svidio.I Andric je dobro rekao.❤️
    Pogledacu tvoj post.❤️

    ReplyDelete
  5. Mislim da su 'dobar' i 'loš' previše relativni pojmovi da bi se neka osoba okarakterisala takvim. Zato i izbegavam da koristim te prideve kad govorim o nekome. Zapravo, mislim da su generalno stvari previše podeljene na loše i dobre jer ništa nije toliko ni dobro ni loše. Sve ima svoju drugu stranu, pitanje je samo ko je vidi i kako. Uglavnom, slažem se sa tobom, odličan post.❤️

    The girl named Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tacno tako.Slazem se s komentarom koji si napisala.Iskreno mislim da nista samo po sebi nije ni dobro ni lose,vec da ga mi tako opisujemo s nase tacke gledista.
      Hvala puno što si podijelila ovim putem svoje misljenje i sto si izdvojila vrijeme da procitas ovaj post.❤️

      Delete