Savjeti za učenje stranih jezika

by - April 24, 2019



S obzirom na to da usavršavam jedan strani jezik za koji slobodno mogu reći da znam odlično (engleski) i da samostalno učim italijanski i španski, dobila sam želju da svoje znanje o učenju jezika podijelim s vama i pomognem onima kojima je to potrebno nekim svojim savjetima i smjernicama. Takođe, smatram da je znati strane jezike jako korisna i odlična stvar, te možda nekoga i zainteresujem za učenje istih. Nadam se da će vam moj post biti od pomoći.

Upišite kurs

Ako imate volje, vremena, novca, kao i namjeru da se tome ozbiljno posvetite, upišite kurs za određeni jezik. Smatram da pomoć osobe koja je stručna u ovome zaista znači mnogo, jer ćete imati jasniju sliku o vašem talentu, zanju i sposobnostima, ali i greškama koje pravite. Takođe je dosta lakše kada imate nekoga ko vam može objasniti bilo koju nejasnoću koja vam se javi. 
Ja sam npr. da bih usavršila engleski upisala Oxford kurs koji vam omogućava da se, ako već imate određeni nivo znanja nadograđujete i usavršavate, ali i da počnete od nule.


Duolingo


Vjerujem da su mnogi od vas čuli za ovaj sajt koji postoji i u vidu aplikacije na telefonu. Dakle, on vam omogućava da učite strani jezik potpuno besplatno i na zabavan način, u vidu igre. Jedina mana je što naš jezik nije dostupan pa, ako hoćete da učite neki jezik, morate već znati bar jedan strani jezik. 
Npr. ja znam engleski, pa učim italijanski i španski, s tim što mi je prevod riječi, objašnjenja i sve što ide uz to na engleskom, a ne na maternjem jeziku.
Ali, bez obzira na to, meni se jako svidjelo kako Duolingo funkcioniše, pogotovo zato što omogućava da naučite jezik na zabavan način i bez prevelikog napora, a uz to je jako efikasan.


Drugi sajtovi i aplikacije

Ako vam Duolingo ne odgovara, nema veze, jer nije jedini. Postoji more aplikacija i sajtova koje vam omogućavaju da učite jezik samostalno i potpuno besplatno, tako da istražite, ako vas ovakav vid učenja zanima.


Internet


Jedan od razloga zašto smatram da je internet jako korisna i sjajna stvar jeste to što može mnogo pomoći u učenju i edukaciji, pa između ostalog i učenju stranog jezika. Na internetu, bilo u vidu teksta ili videa, postoje razna objašnjenja vezana za gramatiku. Naravno, tu su i rječnici u PDF formatu, koji se lako i jednostavno mogu skinuti, kao i Google prevodilac.


Muzika i filmovi


Vjerovli ili ne, činjenica da većinom slušam stranu muziku i gledam strane filmove i serije imala je veliku ulogu u učenju engleskog, prije nego sam krenula na kurs. Iako moja svjesna namjera nije bila da na taj način naučim engleski, već su mi takvi filmovi i muzika najviše prijali, to mi je izuzezno pomoglo.
Kad god bih čula neku pjesmu na engleski, ja bih pronašla i prevod iz znatiželje o tome o čemu govori pjesma.
A što se tiče filmova i serija, uvijek vam se desi da zapamtite neku riječ koju ste odatle čuli, pa čak i kad gledate s prevodom.


Pričajte


Ako ikako imate mogućnosti, pokušajte da se što više služite jezikom koji učite.
Naravno, ovo ne morate da radite ako ste početnici u nekom jeziku, ali, ako ga znate dobro, poželjno je, ako možete i imate s kim, jer ćete tako najbrže naučiti.
Npr. svaki čas na kursu mi međusobno komuniciramo na engleskom i trudimo se da ga u što većoj mjeri koristimo. Meni je to jako pomoglo da poboljšam svoje komunikacijske sposobnosti na tom jeziku, više nego što bi to uradilo bubanje gramatike i riječi bez ikakvog komuniciranja.
Ako imate nekih ideja kako da to izvedete, pokušajte, ništa vas ne košta, a može vam biti od koristi.


Pišite i prevodite tekstove

Ovo baš i ne praktikujem, ali mislim da bi ovo nekom moglo da pomogne. Pokušajte da pišete sastave na jeziku koji učite ili da prevodite tekstove sa stranog na svoj jezik. Naravno, možete se poslužiti i rječnikom ili Google prevodiocom kao ,,pomoćnikom''.


Malim koracima do uspjeha


Za kraj, malo motivacije. Dakle, normalno je da ćete se u početku osjećati bezveze, jer nemate pojma, jer vam je teško i pravite greške, ali ne dajte da vas to obeshrabri i da odustanete. Početak je uvijek najteži, jer uspjeh ne dolazi preko noći. Da biste napravili neki veći napredak, morate prvo da počnete od nule, malim koracima. Ne može sve odjednom i ne treba. Ako ste svjesni toga, biće vam lakše, jer nećete opterećivati i forsirati sebe.


Sve ove načine svako može da primijeni i obavlja bez nekog ogromnog napora i u skaldu sa tim koji je vama najbliži i koji smatrate najefikasnijim rješenjem. I naravno, ne morate svaki, izaberite jedan ili nekoliko koji vam najviše prijaju. 
Pišite u komentarima da li učite strane jezike i na koji način to radite, a ako ne, da li planirate. Takođe, pišite ako imate neka pitanja uvezi bilo koje od ovih stavki.



You May Also Like

20 comments

  1. Slažem se za ovaj predlog za app Duoling, ja sam je koristila i za one koji e umeju lepo da savladaju neke reci i ostale termine, app je bas dobra, ali naravno i standardni kurs koji že biti u grupama ili samostalno

    https://aandymm.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno, Duolingo mi dosta služi i zaista je jednostavan i efikasan. A što se tiče kursa, takođe sjajna stvar. Hvala.❤️

      Delete
  2. Ja sam prošle godine krenula da učim španski preko raznih sajtova,ali ono što nema na jednom ima na drugom pa de umoriš dok nađeš objašnjenje nečega.Tako da sam od toga odustala i na leto krećem na kurs.Kao što kažeš,lakše je kad ti živa osoba objašnjava.Odličan post!😘
    https://thecword0.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super je što si se odlučila za kurs, jer meni je to definitivno najbolji način za učenje jezika. Mada, iako je bolje otići na kurs, nije loše ni samostalno, jer nekako sam organizuješ svoje vrijeme kad ćeš i koliko da učiš. Hvala na podršci. :)

      Delete
  3. Složila bih se sa svim navedenim, meni lično u učenju, konkretno engleskog jezika pomogli su filmovi i serije, te ovo pričanje, odnosno u svojim mislim sam pričala na engleskom, tako da itekako pomaže ;D

    Delilah's Stories | Filmtastično

    ReplyDelete
    Replies
    1. Filmovi i serije mogu super da pomognu kada je učenje jezika u pitanju, jer upijaš nove riječi a pored toga i akcenat.
      A ovo pričanje jezika u mislima je super ideja i mislim da ima nekog efekta. Hvala na podršci i podijeljenom iskustvu.❤️

      Delete
  4. Odličan post, i zaista koristan! Ja sam počela da učim italijanski i španski preko Duolinga ali me je sve to smorilo, a i nedostatak memorije je prouzrokovao brisanje aplikacije, ali je preporučujem. Najviše se pronalazim u engleskim filmovima, ponekoj seriji i u truskim serijama o b a v e z n o, jer kako uključiti TV a ne prebaciti na neki kanal gde se dešava svašta?


    http://kikasbeautycorner.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duolingo je odličan, a ako ti smeta preko telefona zbog memorije, možeš i na kompjuter, samo ukucaš Duolingo na pretraživač i igraš preko sajta. Isto može i na telefon.
      Serije i filmove na engleskom gledam najviše, tako da te tu razumijem. Hvala na podršci.❤️

      Delete
  5. Super post! I sama bih voljela pričati što više jezika! :)

    onlymaja.blogspot.hr

    ReplyDelete
  6. Ma nema veze, komentariši kad hoćeš i čitaj kad ti se čita.😊
    Razumijem te, jer profesori znaju dosta da igraju ulogu u tome. Mi smo imali okej profesore u osnovnoj, a i sad u srednjoj, ali je jako teško prenijeti to znanje na 30-oro đaka od kojih svako ima različite nivoe znanja i interesovanje za jezik. Zato mogu reći da sam više engleskog naučila van škole nego u njoj. Što se tiče japanskog i korejskog, ti jezici me nikada nisu interesovali upravo zbog pisma.
    Hvala na podršci i komentaru.😀

    ReplyDelete
  7. Odličan post draga Anđela. Apsolutno se slažem sa tobom :)
    Novi post www.minniearts.com

    ReplyDelete
  8. Trenutno učim 4 strana jezika (ako se latinski računa, a računa se jer ga imamo 4 godine i moramo da ga znamo perfektno...) u školi i peti samostalno i mogu reći da je ubedljivo najbolje kad ti živa osoba objašnjava, odnosno ako ne u školi, na privatnom kursu. Internet je okej, ali tu ideš vrlo "slepo" jer sama otkrivaš nove stvari i nikad ne znaš šta ti sve treba, dok te ovako podučava neko ko to već zna i može dobro da te usmeri. Al' sam ga objasnila. Ukratko, ako si Englez i rešiš da učiš srpski, znajući da ima 7 padeža, ti naučiš te padeže, ali možda nikad ne saznaš, lupam, da nam se lica razlikuju jer nema ko da te uputi.
    Odličan post, Anđela, svaka čast. ❤️

    The girl named Ana ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svaka ti čast na znanju toliko jezika.
      I definitivno je lakše kada ti neko drugi objašnjava i tu se slažem u potpunosti. Tako imaš lakši uvid i to gdje griješiš, neke stvari koje su značajne za jezik i sve. Samostalno je teže i nije baš efikasno kao s nekim ko je stručan u tome, ali opet, nije nemoguće. Hvala na podršci i sjajnom komentaru.❤️

      Delete
  9. Thank you very much.
    I want, why not.😀

    ReplyDelete
  10. Jako koristan post sa izvrsnim savjetima. Ja sam išla na tečaj engleskog i preko Skypa imala tečaj norveškog jezika, ali sam jako puno gledala filmova i YT videa te čitala novine i časopise kako bih što bolje usavršila jezike.

    Novi post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/05/self-worth_1.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čula sam da ima ljudi koji drže časove preko Skajpa, što takođe nije loša ideja. Hvala na podršci, drago mi je da ti se post dopao.❤️

      Delete
  11. Svi saveti i navedeni načini su jako korisni. Sećam se da su mi filmovi i muzika najviše pomogli da naučim engleski, mada i kurs je zaista bio dobra osnova za dalje učenje. Nedavno sam instalirala Duolingo i mnogo mi se dopada. Počela sam da učim nemački i stvarno je sve vrhunski odrađeno tako da ja bih tu aplikaciju isto svima preporučila. :)

    Divan post!

    www.iammilitza.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Filmovi i muzika su i kod mene imali veliku ulogu i zaista mnogo pomaže da ti jezik uđe u glavu. Što se tiče kursa, meni on sada služi da usavrsim i nadogradim svoje znanje. A Duolingo je sjajan i nije previše naporno učiti na njega, a opet je efikasan i ima učinkovitosti. Hvala na podršci.❤️

      Delete