Život je jedan, uživajte u njemu

by - January 11, 2019

Današnji post inspirisan je citatom na slici ispod koji glasi:



Na gore pomenuti citat sam više puta naletjela na internetu, međutim, nikad nisam  intenzivnije razmišljala o njemu i na način na koji sada o njemu razmišljam.

Svi vi, uključujući i mene, kad se osvrnete na prošlost i kad sumirate sve utiske o onome što vam se izdešavalo, vjerovatno ćete pronaći najmanje jedan trenutak u kome biste postupili drugačije. Mnogi ljudi, kada ,,pogledaju'' u prošlost pomisle: ,,Da mogu vratiti vrijeme, uživao bih više''. Koliko puta ste upravo vi, koji sada čitate ovaj post, pomislili isto? Koliko je neproživljenih trenutaka iza vas? Koliko puta vam se desilo da niste uradili nešto, samo zato što ste se plašili ili jer su vam misli bile zaokupljene nebitnim stvarima? A možda niste željeli da napravite grešku, da rizikujete.

Neke je takav način razmišljanja spriječio da ostvare svoje snove, da žive život punim plućima. Ako ste vi među njima, znajte da nikad nije kasno za nove odluke i bolje avanture, čak iako imate 40, 60, 80 godina. Ne dopustite da vam godine, niti bilo šta drugo bude izgovor da ne ostvarite svoje snove. Vi budite dokaz da nije stvar u godinama, već u otvorenosti uma za nešto novo i bolje za vas.

Ako ste mladi, znajte da je život pred vama. Iskoristite to. Kad god vas nešto bude kočilo na putu do ostvarenja vaših snova i ciljeva, neka vam bude na umu to da niko nije savršen i da nije strašno pogriješiti, kao i da se nikada nećete svidjeti svima. Slušajte svoje srce i uvijek se sjetite zašto ste počeli.

Takođe, ljudi, mladi i stari, uživajte više u malim stvarima. Putujte, istražujte, plešite, pjevajte, smijte se, volite, uživajte u suncu, hrani, kiši... Provodite vrijeme s dragim ljudima. 
Ne trošite svoje vrijeme, koje je dragocjeno, na kafe ,,radi reda'' s ljudima koji vas samo iscrpljuju, a nipošto se ne nervirajte zbog njihovog mišljenja. 
Budite što luđi i ne brinite o tome da li ćete nekome zbog vaših postupaka izgledati glupo. Radite što više onoga što vam prija. Izvucite najbolje iz svega. 

Zašto vam ovo govorim?
Zato jer sam i sama, kao mlađa, u prošlosti, više puta gubila vrijeme na brigu bez potrebe, nebitne stvari i ljude, strah od toga da ću pogriješiti i da će me drugi osuđivati. Sada, da mogu vratiti vrijeme, manje bih se nervirala oko školskih ocjena, tračara, gluposti, tuđeg mišljenja i čega sve ne. Više bih provodila vrijeme sama i uživala u knjigama, pisanju, muzici, učenju, smijehu s porodicom, sitnicama, onom lijepom... I najvažnije, ne bih se trudila da budem savršena. Ali, ne kajem se, jer sam naučila iz toga, i sada vodim dosta bolji život nego ranije. Osim toga, još uvijek sam mlada, mnogo je još lijepih trenutaka preda mnom.

Zato, ne plašite se da ćete zbog nekog vašeg postupka ili odluke ispasti čudni, budite to što jeste.
Ne grizite se zbog praznih priča i tračeva vaših ''prijatelja'' ili kolega s posla. Da su zadovoljni sobom, ne bi raspravljali o vama.
Ne bojte se pada, ustaćete.
Pojedite taj kolač, nećete se udebljati.
Grudvajte se na snijegu, iako se prehladite, ozdravićete.
Letite padobranom, ne bojte se visine.
Ostavite malo taj telefon, neće vam nigdje pobjeći.
Idite za svojim snovima, pa i kad je sve protiv vas. Sjetite se šta će se sve promijeniti na bolje kada uspijete.
Budite odgovorni, ali ne zaboravite da živite.

Odrasli, niste previše stari. Mladi, život je pred vama. Ne dopustite sebi da se na samrti kajete, jer niste živjeli onako kako ste istinski htjeli i jer niste uradili neke stvari. Život je jedan, uživajte u njemu.

You May Also Like

27 comments

  1. ovo je divan post i sam naslov govori da tako i jeste, uzivajmo u ziotu jer se nece ponoviti, pisi vise ovakvih postva ;)


    https://aandymm.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Hvala na odličnom komentaru i podršci. Svaka čast na takvom načinu razmišljanja i slažem se. Svi smo mi drugačiji i ne treba se stiditi onog ko smo, ali svi smo isti po tome što težimo samo jednom, a to je da budemo srećni. I istina, bolje je i nemati prijatelja, ili imati samo jednog, nego trošiti vrijeme na nebitne ljude. Takođe, nije sve uvijek tako savršeno, ali se treba potruditi izvući maksimum iz svega. Još jednom, hvala. Jedva čekam tvoj novi post. :)

    ReplyDelete
  3. Prekrasan post! Super za rano jutarnju motivaciju. Samo tako nastavi.



    http://mommystreasure.home.blog

    ReplyDelete
  4. Thank you very much. I'll check your blog.❤️

    ReplyDelete
  5. AJME ODLIČAN POST! BRAVO!

    onlymaja.blogspot.hr

    ReplyDelete
  6. Razmisljanja su nam se tako poklopila.. Savrsen post. Bas sam skoro citala neke tekstove na ovu temu i sada sam tako inspirisana. Genijalan post stvarnoo ❤❤

    mellowcent.blogspot.rs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno na predivnom komentaru i podršci. Drago mi je da si uživala čitajući.❤️☺️

      Delete
  7. Slažem se u potpunosti sa tobom. I sama sam jednkm naletela na ovaj citat i bila sam u fazonu: "Imam 14. godina. Kako mogu da uživam u životu?" a onda sam malo po malo počela shvatati. Izrazito sam smanjila upotrebu društvenih mreža i više posvećujem vreme stvarima koje volim i isplatilo se. ☄

    Novi post je na mom blogu. Ako imaš vremena, pogledaj ga: Wonderland Vibes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super je što si smanjila upotrebu društvenih mreža. I sama sam gubila previše vremena upijajući nebitan i nimalo koristan sadržaj. Sada kada sam smanjila to, dosta se bolje osjećam i najvažnije, koristim svoje vrijeme pametnije. Hvala na podršci i odličnom komentaru.❤️

      Delete
  8. Predivan motivacioni tekst. Bas smo slicnu temu obradjivale.^_^ Bas mi se dopada sve sto si rekla i potpune se slazem Treba se sto vise druziti i uzivati i svakom trenutku <3

    Novi post
    https://prettylittleadrianna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. I've just found your blog and it looks amazing, I love it! Want to become friends on GFC? Let me know, xx

    MY BLOG | INSTAGRAM

    ReplyDelete
  10. Feenomeenalan post!!! I sama zalim zbog nekih propustenih prilika,osoba jer nisam imala hrabrosti ili sta vec da nesto uradim. Sada se trudim da svaki sekund svog zivota iskoristim i da uradim i kazem ono sto zelim,pa makar se i izblamirala. Znam da je lakse reci nego uraditi i da mi svi znamo ovo u teoriji,ali ne primjenjujemo bas u praksi! Citat je preedivan! 😃

    PajaMala.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da si odlučila da promijeniš to kod sebe i da svoje vrijeme ,,trošiš" na prave ljude i lijepe momente. I da, većina zna ovo u teoriji, ali u praksi je uvijek teže. Bez obzira ne to, treba se potruditi. Hvala na divnom komentaru i podršci. ❤️😊

      Delete
  11. Fantastičan poost. Bravooo!
    https://avwork13.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. I liked the phrase you chose and how you showed your point of view.
    I have to confess that I agree with you, but this sentence is very strong and it is those phrases that make us think a lot ...

    XoXo
    - Helena Primeira
    - Helena Primeira Youtube
    - Primeira Panos

    ReplyDelete
  13. Koliko divan i dubokouman tekst. Sve pohvale na ovako značajnoj stvari. Život je zaista lijep samo onda kada se zna živjeti i uživati u njemu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na divnom komentaru. I slažem se, život je lijep kad se živjeti zna, kao i kad uživamo u njemu. :)

      Delete