Pismo tebi #4: Zahvalnost je ključ za sreću

by - June 27, 2019


Draga osobo,

Ponovo ti pišem, ovaj put o nečemu jako važnom. Želim da te podsjetim na to koliko je, bez obzira na poteškoće, život lijep. Svaki dan nosi sa sobom nešto pozitivno i ima neku priču. Svaki novi dan je dar života, dar Boga. I nemoj da ti prođe, a da ne budeš na njemu zahvalan/na.

Kad smo kod zahvalnosti, da li si svjestan/na svojih blagoslova? Molim te, ne uzimaj ih zdravo za gotovo. Znam da ti nekad nije lako. Život u nekim trenucima zna da bude surov i da nas baci na dno. Isto tako, znam da je baš tada najteže biti zahvalan. Ali, znaš li da je nekome još teže, da bi neko dao sve da bude na tvom mjestu, da je nekome i to tvoje malo ili čak nedovoljno mnogo?

Takođe, uvijek postoji svijetla tačka u svemu. Kažeš, nemaš na čemu biti zahvalan/na. Ali, čim čitaš ovo, živ/a si. Tu si, dišeš. Neko nije uspio da dočeka ovaj dan, neko je izgubio život. Drugo, vjerovatno imaš internet, čim čitaš ovo. Do nekoga ovaj tekst nije došao, jer nema internet. Čim vidiš slova na ekranu imaš i vid. Neko je rođen bez vida. Neko nikada neće saznati kako izgleda nebo, more, zalazak sunca, cvijeće, duga... Mogla bih nabrajati u nedogled sve tvoje blagoslove. Ali, vidiš li da imaš mnogo razloga da budeš srećan/na?

Onda, ljudi koje voliš. Šta je sa onima koji te podržavaju, koji su ti vjetar u leđa? Kada si zadnji put osjetio/la zahvalnost što ih imaš? Da li si svjestan/na njihovog značaja u tvom životu? Nikada nemoj da dopustiš sebi da njihove lijepe riječi, pozitivne gestove, njihovu ljubav, pomoć, podršku uzimaš zdravo za gotovo, kao da se to ne računa. Budi zahvalan/na prije svega njima, a onda i na činjenici da su tu, sa tobom i da zajedno idete kroz život. Nemoj da shvatiš koliko ti znače tek kada ih izgubiš. Možda ti se to već desilo s nekim ljudima, ali bar nek ti bude drago jer si ih poznavao/la. A ove koji su i dalje tu, čuvaj.

Takođe, nije loše željeti nešto. Uredu je raditi na tome da poboljšaš nešto u svom životu i imati nadu u bolju budućnost. Ali, nemoj da u trci za boljom budućnošću zapostaviš sadašnjost. Ne propuštaj trenutke u želji za nečim boljim, jer ako to radiš to bolje najčešće neće ni doći. A i kad dođe, nećeš biti srećan/na, jer ćeš opet htjeti još bolje i tako u krug.

Zato, ne čekaj pravi trenutak ili nešto da budeš zahvalan/na. Budi zahvalan/na sada. Prošlost i budućnost su samo iluzije koje stvaraš u svom umu i kojima bespotrebno opterećuješ sebe, dok se život u svoj svojoj punini dešava u sadašnjosti. Napravi od običnog trenutka neobičan, od male stvari veliku. Uživaj u jutarnjoj kafi, zracima sunca koji ti griju lice, noćnoj šetnji, pomaganju drugima, radeći ono što voliš... Budi zahvalan/na na tim iskustvima. Možda su to sitnice, ali one čine život. Često znam sebi da kažem kako su ''male'' stvari zapravo velike, čak mnogo veće od nas samih, ali mi to na žalost nekada ne vidimo.

Takođe, već sam pomenula da je neko u goroj situaciji od tebe i da bi dao sve da ima to što ti imaš. I to je istina. Za nekoga je tvoj život misaona imenica, naučna fantastika. Ne zaboravi to. U svakom trenutku vidi veličinu tvojih blagoslova. Čak su i loši trenuci prekriveni blagoslovi. Oni nas uče nečemu. Da nema njih, nikada ne bi znao/la koliko si snažan/na i bio/la bi uskraćen/a za neke važne životne lekcije.

Život je jedan. Nemoj da ti jednoga dana bude žao što nisi više uživao/la u svojim blagoslovima. Nemoj da ti se desi da dođeš do toga da moraš da ih sve izgubiš i tek tada shvatiš šta si imao/la. Često nas samo jedna odluka vodi do potpuno drugačijeg života. Zato donesi odluku. Svakoga dana, bez izuzetka, bar jednom osjeti zahvalnost zbog makar jednog pozitivnog apsekta u tvom životu. Sreća je stvar izbora. A zahvalnost je ključ za sreću. Zato, neka tvoj izbor uvijek bude zahvalnost. 

Ostali ,,Pismo tebi'' postovi:
Pismo tebi
Pismo tebi #2: Ti si tvorac svoje sreće
Pismo tebi #3: Vrijediš


You May Also Like

20 comments

  1. Oooooodliiican post!! I sama sam dosta razmisljala o ovoj temi. Svi mi samo zelimo,ali cesto zaboravimo da se malo osvrnemo i na ono sto imamo. Nekako sve uzimamo kao nesto sto se podrazumjeva. Recimo to sto imamo nas krevet,krov nad glavom... Svi to posmatramo kao nesto obicno u zivotu,ali nazalost ima ljudi,djece koja bi sve dala da jednu noc provedu u toplom krevetu. Tako da treba da budemo zahvalni i na tim svakodnevnim stvarima koje zaboravljamo poput toplog kreveta,hrane,porodice...

    PajaMala.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se. Često u želji za boljim zaboravimo da se osvrnemo na neke blagoslove koje već imamo, jer čak i te male stvari su velike i značajne. Hvala na podršci i bravo za način razmišljanja.❤️

      Delete
  2. Cesto sam se znala zaliti na neke stvari i nisam se pretjerano zahvaljivala na onome sto imam jer se podrazumijevalo, nisam vidjela nista dobro,ali sada pokusavam stalno naci nesto dobro u danu, zahvaliti sa ako nista na ono osnovno sto imam. Hvala na ovakvom podsjetniku, cesto nas treba sjetiti da budemo zahvalni😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razumijem te u potpunosti i mislim da svi to nekad radimo. Ali, bez obzira, bitno je truditi se da što više vidimo pozitivne aspekte našeg života i budemo zahvalni na njima. Hvala na podršci i odličnom komentaru.

      Delete
  3. Znači kao da sam ja pisala ovaj post! Od A do Ž bih sve ovako napisala! I slažem se s tobom. Što dalje, sve više kužim koliko trebamo biti zahvalni i to govorim ljudima oko sebe. Moramo biti zadovoljni malim stvarima i zahvalni na svemu! :)


    onlymaja.blogspot.hr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na podršci i sjajnom komentaru. Drago mi je da imaš takav stav i da se trudiš da svoj pozitivan način razmišljanja preneseš i na okolinu.

      Delete
  4. Saavrseen post draga Andjela! Jako dirljivoo, cim napisem ovaj komentar idem na citanje tvojih ostalih pisama i ne sumnjaam da su i oni ovoliko fantasticni. Zaista svaka cast na ispisanom, sve pohvalee.

    leylland.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno na podršci i divnim riječima. Drago mi je da ti se pismo dopalo i da ćeš pročitati i ostala pisma.❤️

      Delete
  5. Hvala puno na podršci i odličnom komentaru. I slažem se. Nije loše željeti materijalno, ali ne treba dopustiti da nas materijalne stvari posjeduju, a trebalo bi biti obrnuto. Takođe, treba, kao što si rekao, staviti fokus na stvari koje imaju dušu i koje nas čine ispunjenima i biti zahvalan na tome, jer postoje osobe koje su nažalost životno ugrožene i naše malo je njima mnogo. Još jednom, hvala.

    ReplyDelete
  6. Prekrasan tekst o zahvalnosti, baš se vidi da je promišljen i iz srca. Slažem se sa svime što si napisala, zahvalnost je jako važna, uvijek imamo za nešto biti zahvalni, a važno je i ne uzimati druge osobe zdravo za gotovo. Trebamo biti zahvalni bliskim osobama u životu za čak i male znakove pažnje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno.❤️ I slažem se. Važno je biti zahvalan dragim ljudima za ljubav koju nam pružaju svojim djelima, kao i na sitnicama koje mnogo znače.😊

      Delete
  7. Great post, Thanks for sharing,
    I'm following you! X.

    ReplyDelete
  8. Predivno napisan post. U potpunosti se slažem sa svime jer i moja nit vodilja je u životu da bi bili sretni trebamo biti zahvalni. obožavam svoje tvoje postove jer su tako duboki i govoriš o onome što je usvari jedino važno i bitno u životu.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/07/1st-anniversary-of-exclusive-beauty_9.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno na divnom komentaru. Drago mi je da pridaješ značaj ovakvim temama i da uživaš čitajući moje postove.♥️

      Delete
  9. Zdravo
    Oprostite, ali samo da vam kažem da smo lokalna tvrtka i nudimo novac zajmovima svim ozbiljnim i iskrenim ljudima kako bismo povećali njihov posao ili napravili kupnju. Kamatna stopa iznosi 3% godišnje.
    Za više informacija, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila ili WhatsApp.

    E-pošta: simondurochefort@gmail.com
    WhatsApp: +33756949346

    ReplyDelete